Afvallen in de sauna – mythe of waarheid?

in der Sauna entspannenEen vraag die zich altijd nog bij veel mensen resteert. Val ik af door een bezoek te brengen aan de sauna of niet? Als ik sport ga ik zweten en dan val ik af. Dan val ik toch ook af als ik een bezoek breng aan de sauna? Niets is minder waar. Van het zweten in de sauna val je namelijk niet direct af. Maar is een bezoek aan de sauna overbodig als ik wil afvallen? Nee. Een bezoek aan de sauna kan veel voordeel geven als je wilt afvallen. In dit artikel leggen we uit waarom je niet direct afvalt van de sauna, maar het indirect wel bijdraagt aan gewichtsverlies en andere voordelen.

Direct afvallen in de sauna

Veel mensen denken dat ze afvallen, doordat ze veel zweten in de sauna. Voordat ze de sauna betreden gaan ze op de weegschaal staan. Na het saunabezoek gaan ze nogmaals op de weegschaal staan en constateren dat er gewichtsverlies heeft plaatsgevonden. In de sauna verliest men veel vocht. Echter drinkt men het vocht dat tijdens het saunabezoek verloren is gegaan er later weer aan en ben je op hetzelfde gewicht. Toch heeft een sauna meerdere voordelen te bieden die indirect wel bijdragen aan gewichtsverlies.

Indirect afvallen in de sauna

Een saunabezoek kan jou indirect wel helpen om af te vallen. Het is niet voor niets dat topsporters gebruik maken van de sauna of dat er veel sauna’s te vinden zijn in sportscholen, waar sporters na hun trainingssessie tijd in spenderen. Onderstaand hebben we een aantal voordelen benoemd welke gezond zijn voor het lichaam en indirect wel degelijk van positieve invloed zijn om af te vallen.

  • Reiniging van het lichaam. Tijdens een saunabezoek worden de vochtreserves ververst. Een geoefende saunabezoeker verliest wel tot 1,5 liter vocht. Tegelijkertijd worden melkzuren uit het lichaam onttrokken.
  • Betere doorbloeding. Tijdens de saunarondes warmt je lichaam op en koelt je lichaam af. Deze afwisseling zorgt voor een vaatverwijding en betere doorbloeding. De doorbloeding zorgt ervoor dat je spieren worden gevoed met zuurstof. Ook wordt je hartspier op deze wijze getraind.
  • Verbeterde weerstand. Door regelmatig een sauna te bezoeken verbeter je je weerstand. Dit komt voornamelijk door bovengenoemde punten.
  • Beweging. Veel wellnesscentra in Nederland hebben diverse baden. Tijdens de saunarondes kun je een paar baantjes trekken door het water. Zwemmen is een van de beste oefeningen om al je spieren in te spannen. De Veluwse Bron in Emst en Elysium in Bleiswijk zijn voorbeelden van wellnesscentra waar je een saunabezoek kunt combineren met diverse baden.

Het bezoeken van een sauna heeft nog meer voordelen, maar bovengenoemde zijn erg belangrijk als je bezig bent met een afvalschema. Je lichaam dient fit en op kracht te zijn om vet om te kunnen omzetten in spieren. Andere voordelen van de sauna zijn stressvermindering, een gezonde huid, diepere slaap en het verlicht gewrichts- en spierpijn. Ook deze voordelen dragen indirect bij aan gewichtsverlies.